Buďte prísny ohľadom Vašej stravy.
V dôsledku preventívnych opatrení proti koronavírusu v dialyzačných centrách sa môže zmeniť vaša liečebná rutina. Teraz je preto veľmi rozhodujúce, aby ste zostali disciplinovaní pri prijímaní stravy a najmä si dávali pozor na príjem tekutín, draslíka a fosforu. Uvádzame niekoľko odporúčaní, ako zvládať výživu doma.
Usmernenie pre nakupovanie
Ak je to možné, nemali by ste nakupovať sám, aby ste znížili riziko infekcie. Požiadajte rodinu alebo priateľov o podporu alebo si vyberte služby donášky domov. Nezanedbávajte svoju stravu a postupujte podľa odporúčaní, ktoré dostanete od lekára alebo dietetika. Existuje niekoľko bodov, ktoré však treba zvážiť:
- plánujte dôkladne a napíšte si nákupný zoznam, aby ste na nič nezabudli,
- uistite sa, že máte dostatok zásob na 14 dní,
- nakupujte potraviny s predĺženou trvanlivosťou alebo konzervy, ale vyhýbajte sa spracovaným potravinám,
- pri výrobkoch s dlhou trvanlivosťou, ako sú fazuľa alebo hrach, buďte opatrný, pretože sú bohaté na fosfor a draslík. Konzumujte ich iba primerane a nie počas dlhšej doby medzi ďalším ošetrením,
pri donáške potravín by ste mali zamedziť priamemu kontaktu s osobou, ktorá doručuje potraviny, dodržiavajte príslušnú vzdialenosť a vyhýbajte sa pozdravom s blízkym kontaktom, po prijatí potravín ich vyberte z obalu, obaly zlikvidujte, pred dotykom potravín by ste si mali aspoň 20 sekúnd umyť ruky mydlom a vodou.
Odporúčania pre nákupný zoznam
- Zelenina: nakupujte surovú alebo mrazenú.
- Sacharidy: na nákupnom zozname by nemala chýbať ryža, cestoviny, chlieb (na zmrazenie).
- Mäso a ryby: ak sa rozhodnete kúpiť mäso a ryby čerstvé, zmrazte časť a skonzumujte čerstvé počas niekoľkých dní.
- Ovocie: ovocie je rýchlo sa kaziaci tovar, nakupujte čerstvé (a nezrelé), vyhýbajte sa ovociu s vysokým obsahom draslíka, ako sú banány alebo kivi, vytvorte zásoby konzervovaného ovocia (vždy vo vlastnej šťave, vyhýbajte sa sirupu).
- Vajcia: vo vašej komore by nemali chýbať, ak ich skladujete v chladničke, vydržia dlhšie.
- Mliečne potraviny: Nakupujte mlieko s dlhou trvanlivosťou. Medzi mliečnymi výrobkami je najlepšou voľbou zrelý syr.
Manipulácia s potravinami
Neexistujú žiadne vedecké dôkazy o tom, že potraviny môžu byť zdrojom prenosu koronavírusu (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín, EFSA). Stále si môžete kúpiť a konzumovať rovnaké potraviny, ktoré sú vhodné pre obličky, ako obvykle.
- Odporúčame vám predsa len dodržiavať prísne hygienické opatrenia, najmä pri manipulácii so surovými potravinami.
- Počas prípravy jedla starostlivo umyte potraviny, ruky, kuchynské povrchy a potreby, ako sú nože a dosky na krájanie, horúcou vodou a mydlom.
- Na surové a uvarené jedlá používajte odlišné kuchynské potreby (nože a dosky na krájanie).
- Varenie alebo ohrievanie potravín môže byť ďalším bezpečnostným opatrením, pretože vírus je citlivý na teplo.
- Čerstvé a rýchlo sa kaziace jedlo skladujte v chladničke, aby vydržalo dlhšie.
- Vhodne využívajte mrazničku, aby ste uchovali potraviny ešte dlhšie.